Efter århundreders fravær er vildsvin tilbage i Storbritannien. Hvad betyder det for englændere, skotter, walisere og irlændere? Og hvorfor er det så svært for nogle af dem at være glad for de sjove dyr?
Store, rodende og mystiske. Hvis man møder et vildsvin på vejen, kan det fremkalde både frygt og glæde i lige store mængder. Udryddet for syv hundrede år siden, har ulovlige frisættelser siden 80erne skabt levedygtige og energiske flokke, der igen vandrer rundt I de engelske skove o det skotske højland.
Men voksende og udtalt bekymring over virkningerne på både mennesker og landskabet har sat spørgsmålstegn ved vildsvinets ret til at eksistere i Storbritannien og givet anledning til en heftig debat. Som geskæftige landskabsingeniører er de fremragende til at agere værter for andre dyr, men i modsætning til bævere er de ikke helt så populære. Hvorfor er der ikke et folkekrav om at genindføre disse dyr over hele landet? Og hvorfor gør englænderne ikke mere for at holde liv I de små, men skrøbelige bestande af dyr, der er truede af krybskytteri?
I den ny bog “Groundbreakers” flytter Chantal Lyons til vildsvinets bastion i Forest of Dean for at komme tæt på denne komplekse, intelligente og sære art. Men hun opsøger også mennesker over hele Storbritannien og længere væk, der enten glædes over deres tilstedeværelse – eller vil have dem væk. Fra Toulouse og Barcelona, hvor de vokser i antal og frækhed, til skovene i Kent og Sussex, hvor de igen forsvinder, til Inverness-shire, hvor rewildere byder dem velkommen, kan vi følge med Chantal på en opdagelsesrejse, mens hun afslører, hvad der måske skal til for, at vi kan sameksistere med vildsvin.
Groundbreakers: The Return of Britain’s Wild Boar
English edition by Chantal Lyons (Autor)
Bloomsbury Wildlife (1 Feb. 2024)
PHOTO:
Vildsvin i Forest of Dean ©Mikelane45/dreamstime/109689441