Home » Svin i middelalderen

Svin på olden. Fra Queen Mary's psalter 1310-20 © British Library

Svin i middelalderen

Dolly Jørgensen er kendt for sine indsigtsfulde kulturhistoriske indspark idebatten om rewilding. Den norske historiker er aktuel med en ny bog om middelalderens svin

Dolly Jørgensen the medieval pig coverAllerede romerne satte stor pris på svin og var yderst aktive opdrættere. Men efter Romerrigets fald fik såvel vild- som tamsvin en endnu mere fremtrædende rolle i datidens Europa. Dolly Jørgensen – der er kendt for at deltage aktivt i rewilding-debatten – er på gaden med en helt ny bog, der fortæller svinets natur- og kulturhistorie i middelalderen.

Ifølge hende var svinet et helt almindeligt syn i middelalderen. Dyrene kunne træffes, mens de mæskede sig i olden  under et egetræ eller gravede rødder om vinteren ude på en mark. De kunne færdes på gaden med svinehyrden tæt bagved. Eller de kunne ses rende rundt i et indelukke med deres pattegrise. Og så var de fremtrædende som små mellemspil – i bogmarginer såvel som i kriker og katedraler, hvor de blev fremstillet mens de dansede, spillede på sækkepibe eller blev bespist af mennesker. Svin var at fidne alle vegne.

Denne bog fortæller historien om svinet fra flere vinkler: som en del af landskabet, i bybilledet, på tallerkenen eller i tankeverdenen. Med udgangspunkt i en rigdom af kilder – både tekster og genstanden – undersøger Dolly Jørgensen alle de paradokser, som svinet præsenterede: noget, der både var godt og dårligt, frugtbart eller forførende, ædelt eller ulækkert. Bogen kaster lys på svinets mange roller i middelalderens samfund, hvordan svin formede menneskelivet, og hvordan mennesker formede deres.

The Medieval Pig
Af Dolly Jørgensen
Serie: Nature and Environment in the Middle Ages
Boydell Press (April 2, 2024)

FOTO:

Svin på olden. Fra Queen Mary’s Psalter 1310-20 © British Library